Licht, Camera, Muziek! - YAV Music Engine automatiseert het componeren van filmmuziek


Persbericht

YAV Interactive Media
Brederodestraat 47
2042 BB Zandvoort
The Netherlands

CONTACT:
Stephanie Yavelow, Marketing Director
voice: +31-23-571-6282
fax: +31-23-571-6245
info@yav.com
http://www.yav.com

Licht, Camera, Muziek! -- YAV Music Engine automatiseert het componeren van filmmuziek.

Nederland -- 12 juni 1997 -- In het newMetropolis Science and Technology Center te Amsterdam is een applicatie van de YAV Music Engine(tm) te zien. De bovenste verdieping van het nieuwe museum is gewijd aan interactiviteit en de mens. YAV (http://www.yav.com) produceert al 12 jaar interactieve media. De door YAV gecreëerde expositie is getiteld Macht der Muziek en gebruikt "computer-gesimuleerde creativiteit" die het voor iedereen mogelijk maakt muziek voor een korte film te componeren.

Macht der Muziek kan door middel van de YAV Music Engine (YME) nieuwe filmmuziek in drie stemmingen genereren: romantische, humoristische of spannende. De film, geproduceerd door Amber Film, is opzettelijk dubbelzinnig zodat alleen de muziek de stemming bepaalt. Afhankelijk van de gekozen stemming gebruikt de YME verschillende algoritmen om muzikale motieven te transformeren. Bezoekers van de expositie kunnen het ritme, de basismelodie, audio-video synchronisatiepunten, texturen, volume en instrumentatie zelf bepalen. Of men kan kiezen om één, meerdere of alle bovengenoemde beslissingen aan de computer (in dit geval een Apple Power Macintosh) over te laten.

De YAV Music Engine is een modulaire technologie met een expert systeem dat geloofwaardige muziek in verschillende stijlen creëert (expert systemen zijn enigsins verwant aan kunstmatige intelligentie). Voor de componist biedt YME een manier waarop hij/zij muzikale werken volgens diverse specificaties kan realiseren. YME voorziet de interactieve media producent of film- en videomaker van unieke, originele en copyright-vrije muziek op een zeer flexibele wijze. De newMetropolis expositie houdt rekening met het feit dat verschillende personen muziek voor dezelfde film creëren; de YME software "leert" van elke menselijke input.

Christopher Yavelow, eigenaar en creatief directeur van YAV, benadrukt dat de YAV Music Engine nieuwe, nog nooit gehoorde muziek creëert en dus niet werkt met de nogal gangbare benadering: het eenvoudigweg reorganiseren van ingeblikte muziek. Hij legt uit: "Veel mensen verwarren interactieve audio met interactieve muziek. Het is makkelijker om te zeggen 'ik luister naar muziek' dan 'ik luister naar de klank van muziek die gespeeld word.' Tot voor kort was er ook geen reden om een onderscheid te maken tussen muziek en het geluid van muziek. Mensen gebruiken het woord 'muziek' als omschrijving voor muziek als kunstvorm, voor de gedrukte symbolen die deze kunstvorm verbeelden (noten) en voor de hoorbare geluiden als deze noten gespeeld worden. Nu vergt de technologie dat deze termen verduidelijkt worden. Echte interactieve muziek moet werkelijk muziek componeren. Daarom moet dit soort software de semantiek van muziek zelf "begrijpen", en niet alleen maar het mechanisme dat nodig is om gereorganiseerde, opnieuw gemixte fragmenten van bestaande audio opnamen te produceren. Wij hebben het dus over iets dat veel en veel verder gaat dan het geautomatiseerde 'knip, kopiëer en plak.'"

Yavelow heeft tientallen prijzen ontvangen voor zijn muziek en de prijs "Best Advanced How-To Book" van de Computer Press Association voor zijn "Macworld Music and Sound Bible". In 1994 lanceerde hij de eerste opera in cyberspace. Hij is auteur of medeauteur van belangrijke interactieve media produkties sinds 1984 voor klanten zoals Apple Computer, Coda Music Software, Verbum Magazine, Random House, AR Editions, de VPRO en, in 1997, LEGO (de bekroonde LEGO Technic CD-ROM).

De newMetropolis Science and Technology Center in Amsterdam opende zijn deuren op 3 juni 1997. Het gebouw, een ontwerp van architect Renzo Piano (tevens ontwerper van het Centre Pompidou in Parijs en de Potsdamer Platz in Berlin), is 60 meter hoog en is gebouwd boven de IJ-Tunnel vlakbij het Centraal Station. Een CD-ROM versie van YAV's Macht der Muziek expositie is vanaf de zomer 1997 verkrijgbaar.

 

Bezoek de volgende URLs voor meer informatie:

World Wide Web site van YAV Interactive Media: http://www.yav.com
Screen shots van Macht der Muziek: http://www.yav.com/docs/YMEscreen.html
Representatief portefeuille interactieve media: http://www.yav.com/docs/Media.html
YAV klanten lijst: http://www.yav.com/docs/Clients.html

###


Terug naar www.yav.com